Żywność 0 kalorii – dla kogo?

09/02/2019

Konsumenci coraz bardziej świadomie podchodzą do wyboru żywności. Liczy się już nie tylko cena, ale również lista składników i zawartość kalorii w danym produkcie.

Szczególną uwagę zwracają na to osoby, stosujące różnego rodzaju diety eliminacyjne lub uprawiające sport.

Na co zwracać uwagę przy wyborze żywności bez kalorii?

Dobra żywność ze zmniejszoną lub zerową zawartością kalorii , to taka, która ma jak najwięcej naturalnych składników. Dzięki temu, walory smakowe będą szły w parze z dbałością o dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych.

Kto powinien zainteresować się niskokalorycznymi produktami?

Nabiał czy sosy 0 kcal w pierwszej kolejności kojarzą się jako artykuły dla osób odchudzających się. Dla tych klientów, bardzo ważne jest aby dieta zawierała jak najmniejszą liczbę spożywanych kalorii.

Kolejna grupa to osoby uprawiające sport. Dla sportowców, amatorów oraz wyczynowców, posiłki są kluczowym elementem dnia. Często ich dieta jest ograniczona do konkretnych produktów, spożywanych wyłącznie przed lub po treningach.

Dodatki do dań dietetycznych.

Dla urozmaicenia jałowych i bezsmakowych dań z konkretnej diety, można używać różnego rodzaju sosów, dipów, mieszanek musztard. Sosy 0 kcal, pozwolą na wzbogacenie posiłków. Gotowane warzywa polane sosem bez kalorii, nadal pozostaną zdrowym posiłkiem, ale zyskają zachęcający smak. Dzięki temu dieta przestanie być ciężkim obowiązkiem, a stanie się ciekawym doświadczeniem i poszukiwaniem nowych, smakowych rozwiązań.